fbpx

Z Andrejem P. Škraba do LIT naložb

»Veliki pok« kripto valut je v zadnjem obdobju v družbi ustvaril pričakovanja po visokih in predvsem hitrih donosih, ko pride do naložb. V okviru webinarja, ki sta ga v okviru projekta LIT (Lajf je igra tveganja) organizirala Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) in Karierni center Ekonomske fakultete (KCEF), je strokovnjak na področju financ Andrej P. Škraba predstavil, kako začeti z naložbami v svojo prihodnost.

Tri vprašanja

Preden začnemo z naložbami, je pomembno, da si odgovorimo na tri ključna vprašanja, svetuje Andrej: 

  1. Kakšna so naša pričakovanja po donosih? 
  2. V kakšnem časovnem okvirju pričakujemo donose? 
  3. V kolikšni meri smo naklonjeni k tveganju? 

Kje začeti?

»Ena ključnih napak, ki jo naredijo mladi, je, da vlagajo svoj denar v nekaj, česar ne razumejo,« je poudaril Andrej in poslušalcem, ki se podajajo na pot investiranja, predlagal literaturo:

  • Knjiga The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness,
  • Coin Bureau – ustvarjalci vsebin na družbenih omrežjih (X in YouTube kanali),
  • Investopedia – »slovar« finančnih izrazov,
  • Chat GPT – »pogovor s strokovnjakom.«

Ko osvojimo osnove in izpolnjujemo pogoj za investiranje – naši prihodki so večji od naših odhodkov – lahko začnemo z naložbami.

Zgolj varčevanje ni več dovolj

Varčevanje danes ne omogoča več plemenitenja sredstev, kot je to omogočalo prejšnjim generacijam. Še več, naše premoženje na varčevalnih računih s časom celo izgublja na svoji vrednosti. Kljub temu pa denar ni edina možnost za investiranje v študentskih letih. 

»Med študijskim letom je ena najdonosnejših investicijskih valut čas. Začnite vlagati svoj čas v izobraževanje, potovanje, izkušnje in mreženje. Obdobje študija je morda edino obdobje v življenju, ko je časa dovolj, zato ga izkoristite pametno,« je poslušalcem še svetoval Andrej.

Celoten webinar si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=Fo255yf3V1I

Dodatne izobraževalne vsebine

Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) z namenom izboljšanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja). Če vas zanimajo dodatne brezplačne izobraževalne vsebine ter spoznavanje kariernih priložnosti v zavarovalništvu, si lahko več preberete na spletni strani.  

Bodi prvi obveščen o prostih delih.

Prijavi se na novice!
Povežimo se!